Miljødirektoratet er utvetydig negativt i sitt råd til stortingspolitikerne om oppheving av blyhagl-forbudet, og hevder ny kunnskap gir økt bekymring for helse- og miljøeffekten. NJFF mener Miljødirektoratet i denne runden ikke bringer noen ny og tungtveiende kunnskap til torgs.
Bak kravet om å få ta i bruk blyhagl igjen, står praktisk talt alle landets jegere, organisert gjennom Norges Jeger- og Fiskeforbund. NJFF har i utgangspunktet et flertall på Stortinget i ryggen bak kravet. Men nå gir Miljødirektoratet politikerne råd om å la blyhaglforbudet fortsette:
«Ny kunnskap gir økt bekymring for helse- og miljøeffekten av blyhagl. Miljødirektoratet mener det generelle forbudet mot bruk av blyhagl må opprettholdes», lyder Miljødirektoratets utvetydige råd når forbudet mot bruk av blyhagl i jakt utafor skytebaner og våtmarksområder skal til politisk behandling i Stortinget.
– Faglig slagside
NJFFs informasjonssjef Espen Farstad understreker at jegerne er mottakelige for endring om det mot formodning skulle dukke opp ny og faglig relevant dokumentasjon. Men forbudet i 2005 ble fatta på sviktende grunnlag, og NJFF kan ikke se at Miljødirektoratet på noen måte har drøfta noen av de nye momentene som NJFF har brakt til torgs under omkampen:
– Vi opplever at Miljødirektoratets faglige råd denne gangen er en repetisjon av gamle argumenter. I tillegg blandes det inn funn fra helseundersøkelsa blant jegerne, der det var blyfragmenter fra riflekuler som eventuelt kunne utgjøre en helserisiko. Men med blyhagl er problemstillinga en helt annen, understreker Farstad.
– Ingen endring
Det var i fjor at Miljødirektoratet fikk i oppdrag fra Klima- og miljødepartementet å vurdere om ny kunnskap medfører at blyhagl-forbudet bør lempes på. Men det er tvert imot, hevder Miljødirektoratet:
– Ny kunnskap styrker bekymringa for skade på helse og miljø ved bruk av blyhagl også utafor våtmarksområder. Vår anbefaling er derfor at et generelt blyhaglforbud opprettholdes slik det lyder i dag, sier avdelingsdirektør Marit Kjeldby i Miljødirektoratet til Adressa.no.
Blander hagle og rifle
Miljødirektoratet framhever at bly er et giftig tungmetall som gir akutte og kroniske helse- og miljøeffekter sjøl ved veldig lav eksponering. Direktoratet viser til den nasjonale målsettinga om at utslipp og bruk av bly skal reduseres med mål om å stanse utslippene innen 2020. Ei oppmyking av dagens regler vil føre til utslipp av opp mot 260 tonn per år, ifølge direktoratet.
Direktoratet trekker fram både forgiftning hos de jaktbare artene ved at fuglene kan spise blyhagl og dermed få økt konsentrasjoner av bly i kroppen, og at rovfugler og -dyr kan bli forgifta av å spise dyr og fugler som er påskutt. Direktoratet trekker også inn de omdiskuterte funnene fra siste års undersøkelse vedrørende blynivået hos jegere som spiser mye hjortevilt – til tross for at denne undersøkelsa omhandla ekspanderende riflekuler og spredning av blyfragmenter fra disse. Hele blyhagl utgjør en langt lavere helserisiko.
Behandles til høsten
Etter hardt lobbyarbeid fra NJFF har flere politiske parti gjennom landsmøteuttalelser og partiprogrammer gått inn for å oppheve forbudet. Arbeiderpartiet la tidligere i vår inn et såkalt dokument 8-forslag om å oppheve totalforbudet fra 2005. Partiet vil la jegerne få bruke bly utafor baner og våtmarksområder. I påvente av Miljødirektoratets råd, har Stortinget utsatt blysaken til høsten.
– Direktoratets råd vil naturlig nok veie tungt. Nå får vi sette oss ned og gjøre en helhetlig vurdering en gang for alle. Det vil være naturlig å innkalle til åpne høringer om blyforbudet, sier APs miljøpolitiske talskvinne Eva Kristin Hansen.
– Ser fram til politisk debatt
– Ei åpen høring synes vi høres ut som en fornuftig tilnærming til debatten. På den måten kan vi få lagt fram våre faglige argumenter, slik at politikerne kan ta stilling på et sjølstendig grunnlag. Det synes nemlig ikke som om Miljødirektoratet overhodet har vurdert våre argument og det solide, faglige arbeidet som NJFFs blygruppe har overlevert, sier Farstad.
Han understreker at NJFF ikke er særlig overraska over Miljødirektoratets holdning i saken.
– Svaret er jo sånn sett i tråd med mandatet som ble gitt fra Klima- og Miljødepartementet. Norske jegere kan likevel være trygge på at vi vil følge kampen helt inn i Stortingssalen, avslutter Farstad.