I en rekke verneområder langs kysten er det forbudt å gå i land eller ferdes når hekkesesongen starter i disse dager. Miljødirektoratet øker i år kontrollen med ferdselsforbudet.
Sjøfuglene er ei sårbar dyregruppe som er under press fra mange ulike påvirkningsfaktorer: Oljeforurensing, miljøgifter, næringssvikt som følge av overbeskatning, bifangst, ferdsel, rovdyr, introduserte arter og klima, samt ødeleggelse eller oppdelig av habitater er de mest kjente årsakene.
I Oslofjorden og andre steder langs kysten er mange viktige hekkeområder for sjøfugl vernet som naturreservater. I de aller fleste av disse områdene er det ferdselsforbud på land og en sone på sjøen utenfor i perioden fra 15. april til 15. juli. På grunn av mange meldinger om brudd på ferdselsbestemmelsene, vil Statens naturoppsyn i år øke kontrollen med at forbudet etterleves. Det kan være verdt å merke seg, hvis du er på utkikk etter en ny plass for å lokke sjøørreten.
Rugingen kan avbrytes
– Vi vil i år rette særlig oppmerksomhet mot verneområdene i Oslofjorden. Folk må respektere forbudet og ta hensyn til hekkende fugl. Brudd på ferdselsforbudet kan føre til politianmeldelse, sier SNOs seksjonsleder Arnstein Johnsen til Miljødirektoratets nettsider.
Forstyrrelser der rugingen avbrytes, kan føre til at egg og unger for eksempel blir tatt av mink, måker og kråkefugl. Økt dødelighet på grunn av både varme og kulde kan også bli resultatet.
– I verste fall kan fuglene gi opp hekkingen og forlate hekkeområdet. Gjentatte mislykkede hekkesesonger vil ha betydning for bestandsstørrelsen. For å beskytte sjøfuglene må vi begrense de negative faktorene som vi kan ha kontroll over, sier seksjonsleder Knut Fossumi naturarvseksjonen i Miljødirektoratet.
Ikke nok å se etter fugl
Verneområder med ferdselsforbud er merket med skilt. Det har vært ei utbredt holdning at det er greit å gå i land i et verneområde dersom man ikke ser fugl. Husk at fugl kan trykke på reiret. Sjøfugl flytter dessuten på seg fra år til år: Selv om det ikke var fugl i et område i fjor, så kan det godt være at området brukes til hekking i år. Dessuten kan dette være viktige rasteplasser for fugl som ikke ligger på reir.
I Miljødirektoratets Naturbase finner du oversikt over verneområdene. Her kan du lese mer om hva som er tillatt i de ulike typene verneområder.
Åsgeir Størdal Norges JFF – tekst og bilder